”Precis som i Stål skriver Silvia Avallone en enkel, klar prosa som gör att man knappt märker att man plöjt dryga 500 sidor förrän det hela är slut. På den tiden har man fått vara med om två människors hela liv, med allt vad de innebär av lojala vänskaper och trasiga familjeband, av förluster och förhoppningar.”
Upsala Nya Tidning
”Språket är klart, uttrycksfullt, en spegel av naturen den skildrar.”
Dagens Nyheter
En avfolkad småstad i norra Italien, omgiven av nedlagda fabriker. Den ekonomiska krisen har slagit hårt mot regionen. Husen står tomma, butikerna är stängda och Italiens ungdomar föredrar att bygga sin framtid långt härifrån.
Marina är tjugotvå och slående vacker. Hon använder sitt utseende till att söka den uppmärksamhet hon aldrig har fått av sina föräldrar. Hon vill vara en Lady Gaga, en Rihanna, och drömmer om att resa till USA och vara med i X-factor.
Andrea arbetar deltid på biblioteket, men längtar efter ett enklare liv närmare naturen. Föräldrarna tycker att han är misslyckad och jämför honom ständigt med brodern som är forskare i USA.
Trots sina olikheter inleder Marina och Andrea en relation. De förenas i sin strävan att förändra sina livsvillkor, men deras drömmar ser olika ut.
I sin efterlängtade andra roman skildrar Silvia Avallone den generation som växer upp i kölvattnet av Berlusconis Italien och som kastats ut i ett samhälle utan förutsättningar till ett värdigt liv. Det är en berättelse om kris, modernitet och tradition, om generationsklyftor och glappet mellan stad och landsbygd, skriven med samma sprängkraft och energi som succédebuten Stål.
”Silvia Avallone behärskar sin berättelse i alla perspektiv och gör läsningen njutbar och fascinerande.”
Östgöta Correspondenten
”Marina Bellezza är en bok om tillhörighet och övergivenhet, om rotfasthet och instängdhet. Problematiken den skildrar är inte bara italiensk, den är spansk, grekisk, europeisk, global. Det är en stark bok, av en ung författare på väg att skriva in sig i en stor berättartradition.”
Expressen
”Silvia Avallone lyckas hålla dig som läsare på halster ända fram till slutet.”
Dala-Demokraten